Saunakachels op houtpellets

WellnessProfs heeft in nauwe samenwerking met de Suomen Group en Narvi Finland wereldwijd een primeur op het gebied van professionele saunakachels gestookt op houtpellets. Wij verwachten dat de pellet saunakachel de komende jaren de gasgestookte saunakachels in veel buitensauna’s zal gaan vervangen. Onze overheid wil het gebruik van fossiele brandstoffen zoals (aard)gas fors gaan terugdringen en uiteindelijk in 2050 volledig aan banden leggen. Dit klinkt nog ver weg, maar de door ons geproduceerde PYRAMID (Piramide) gasverwarmingssystemen gaan zo maar ruim 30 jaar mee! Daarnaast is de verwachting dat de gastarieven de komende jaren zullen stijgen als motivatie om over alternatieve brandstoffen na te denken.

Overstappen naar elektrische sauna-verwarmingssystemen ligt dan voor de hand. De vraag is alleen of uw netbeheerder en u als onderneming het totaal benodigd vermogen aan elektriciteit beschikbaar heeft. Bij nieuwbouw kan hier in ontwikkeling al rekening mee gehouden worden. Bestaande ondernemingen kunnen voor forse uitdagingen komen te staan.

Het verwarmen op biomassa zoals houtpellets kan een goed alternatief zijn als saunaverwarming. U mag een saunakachel op houtpellets zien als een geavanceerde saunakachel op stukhout. Geavanceerd omdat de sauna-pelletkachel in tegenstelling tot de stukhoutkachel volautomatisch temperatuur gestuurd is en gevoed wordt uit een buffer, al of niet via een transportleiding. Pellets zijn korrels van geperst zaagsel, dus schoon hout zonder toevoegingen. Het lage vochtgehalte laat houtpellets makkelijk branden, volautomatisch ontbranden en geeft een schone verbranding met minimale uitstoot.

De op houtpellets gestookte saunakachels worden gemaakt in de fabriek van Narvi Finland en voorzien van extreem dik plaatmateriaal met een lange levensduur van de vuurhaard en mantel zoals u van ons gewent bent. Op dit moment kunnen wij twee vermogens leveren, 40 en 80 kW, in twee uitvoeringen. De standaard uitvoering lijkt op een traditionele stukhout sauna-kachel, de Velvet-uitvoering heeft een steenkorf.

De investering die de op houtpellets gestookte saunakachel in professionele intensief gebruikte sauna’s vraagt is concurrerend aan een elektrisch of op gas gestookt verwarmingssysteem. Dat ontloopt elkaar niet veel. De stookkosten zijn anno 2018 te vergelijken met die van het stoken op aardgas. Dit gaat dus alleen maar meer voordeel geven in de toekomst. Heeft een pellet saunakachel dan helemaal geen nadelen? Jawel, er is dagelijks even kort tijd nodig voor schoonmaken, de schoorsteen moet periodiek ‘geveegd’ worden en daar de brander van de pellet saunakachel zich buiten de sauna bevindt (het zgn. tunnelmodel) moet de pellet saunakachel tegen een wand geplaatst worden. Saunameesters/opgieters doen daarmee afstand van een saunakachel in het midden van de sauna.

Maak een vrijblijvende afspraak en laat u bijpraten over de mogelijkheden van de op houtpellets gestookte saunakachels. Wij ontwikkelen door! Op dit moment kunnen wij de particuliere sauna niet voorzien van een op pellets gestookte saunakachel. Wij overwegen wel om dit in de nabije toekomst te gaan ontwikkelen.